Lukt het je als mbo-student niet om een stageplek te vinden? Of loop je tijdens je stage tegen moeilijke situaties aan?
Discriminatie bij het vinden van een stage of tijdens je stage is onacceptabel. Stagediscriminatie komt nog te veel voor. Daarom vinden wij het belangrijk dat je wordt gehoord en geholpen als je tegen stagediscriminatie aanloopt.
Als je stagediscriminatie ervaart, is het belangrijk om dit te bespreken met je ouders/verzorgers, je studie- of stagebegeleider of vertrouwenspersoon op school. Zij kunnen eventuele vragen en onduidelijkheden wegnemen en samen met jou het gesprek voeren met het leerbedrijf. Ook kunnen zij jou helpen bij het maken van een melding van stagediscriminatie en maatregelen nemen om jou bijvoorbeeld te helpen aan een andere stageplek. Je hoeft dit niet alleen te doen.
Wat is discriminatie eigenlijk?
Hoe herken je discriminatie?
In gesprek gaan
Waarom zou je een melding maken?
Waar kun je terecht voor het melden van stagediscriminatie?
Dit is Linh!
Ze vertelt wat haar overkwam tijdens haar stage. En ze legt uit hoe je hiermee om kan gaan.
Meer informatie, handige links en downloads
Als je meer over stagediscriminatie wilt weten, kun je hieronder meer informatie vinden. Ook bij wie je terecht kunt bijvoorbeeld. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.
Waar kun je stagediscriminatie melden?
SBB is de organisatie die leerbedrijven erkent voor stages en leerbanen. Wanneer je stagediscriminatie ervaart, kun je bij SBB via de website een melding doen. Je melding is het startpunt van een onderzoek waarbij SBB informatie verzamelt. Daarvoor spreekt SBB ook met de school en het leerbedrijf. Dit proces kan best spannend voelen. Het kan fijn zijn om de melding samen te doen met een begeleider van school of iemand anders die je vertrouwt. Als er genoeg informatie is om stagediscriminatie aan te tonen, trekt SBB de erkenning van een leerbedrijf in op grond van discriminatie. Samen met de school zoekt SBB actief naar een vervangende stageplek voor jou. Bij een anonieme melding kan SBB geen onderzoek doen omdat dat niet genoeg informatie geeft om goed onderzoek te doen.
Meldpunt Stagediscriminatie bij SBBAntidiscriminatiebureau bij jou in de buurt
Wil je dat er actie wordt ondernomen? Neem dan contact op met een antidiscriminatiebureau in de buurt via discriminatie.nl. Zij kunnen je gratis adviseren, bemiddelen en helpen bij een melding voorleggen of aangifte doen.
Wil je je klacht laten onderzoeken en daar een uitspraak over, of heb je juist een vraag, wil je advies of twijfel je over discriminatie?
Je kunt het College van de Rechten van de Mens bellen of mailen met je vragen of klachten over (mogelijke) discriminatie. Het College beschermt de mensenrechten in Nederland en dus ook jouw recht om gelijk behandeld te worden als je een stage zoekt of wil lopen. De medewerkers van het College staan klaar om naar je te luisteren en je te adviseren. Je kunt bellen naar 030-888 3 888 of mailen naar info@mensenrechten.nl
Lees meerHeb je te maken met stagediscriminatie en wil je dit melden?
De BPV-meldwijzer van ROC van Nijmegen kan je helpen bij het maken van een melding. De meldwijzer geeft voorbeelden van discriminatie tijdens het zoeken naar een stage en tijdens de stage. Ook geeft de meldwijzer informatie over het melden van discriminatie binnen en buiten de school.
BPV-meldwijzer ROC van Nijmegen